De Hoge Borgh - een kameleon in de wijk Wolveschans.

Ons hofje is in veel opzichten uniek. In de zomer voetbalt men hier in het hofje, zitten mensen gezellig buiten, zie je stelletjes spontaan picknicken en geniet men van de mooie heuvels. In de winter komen kinderen uit diverse wijken hier van de heuvels af sleeën en is hier altijd vertier. Daarnaast is de Hoge Borgh autoluw; kinderen en volwassenen genieten hier van de serene rust en veiligheid dat in het hofje aanwezig is, dit in combinatie met de vele mooie bomen die ons glooiende wijk rijk is. Maar ook de ligging zelf is schitterend; achter de Hoge Borgh ligt een groot privé terrein waar ieder jaar paarden grazen en een mooi speelterrein waar kinderen uit meerdere wijken met plezier spelen.

Maar ook het ontwerp van de architect wat betreft de plaatsing van de woningen is uniek; in een U vorm zoals bedoeld als een oude Groninger Hoeve. 3 Blokken met compleet identieke woningen zorgen voor een prachtige identiteit midden in de mooie wijk Wolveschans. En dan hebben we het nog niet eens over de Windsingel die, met uiterste symmetrie, als oprijlaan gesitueerd lijkt te zijn richting deze 'Hoeve'. Precies zoals zij het voor ogen hadden.

Geschiedenis

De vroege schetsen en het eerste Masterplan van de Hoge Borgh in 1998 waren aanzienlijk anders van opzet dan de uiteindelijke oplevering. Zoals de foto's laten zien zou de wijk en straat eerst "Hoge Borg" gaan heten (zonder de 'h' op het eind). Tevens werd de middelste woning ook groter zijn dan de overige woningen en werden de hoekwoningen voorzien van kozijnen aan de zijmuren.

De woningen zouden eerst ook ruim 30cm breder gebouwd worden. In het uiteindelijke bestemmingsplan is besloten álle woningen, op de voorste 2 na, identiek en smaller te maken. Dit zodat er meer woningen in hetzelfde plan geplaatst konden worden.

Het enige verschil is dat de huisnrs. 4 t/m 44 in spiegelbeeld gebouwd zijn ten opzichte van 46 t/m 84. Huisnrs. 2 en 86 zijn anders gebouwd, hebben de slaapkamers op de begane grond en een bredere woonkamer (eerste verdieping) en zolder. Pas op het allerlaatste moment is door de ontwikkelaars besloten de straatnaam te wijzigen naar 'Hoge Borgh'.

Gekte op de huizenmarkt

Vlak voor het millenium was er een heuse hausse gaande wat betreft koopwoningen. De markt was compleet doorgedraaid en iedereen moest een woning. Plan Wolveschans, en met name de woningen van de Hoge Borgh die op volgorde van inschrijving werden afgegeven, waren mateloos populair. Letterlijk vele honderden aanmeldingen kwamen er binnen bij de makelaars en telde de lijst voor de Hoge Borgh op een gegeven moment meer dan 400 wachtenden. Bijna 90% van de geïnteresseerden moesten toen teleurgesteld worden.

Ode aan de Groninger Borgen

De gehele wijk Wolveschans is ontworpen als ode aan de oude Groninger Borgen. Dit zie je overal in de wijk terug in vorm, kleurgebruik, materialen, flora, water en, kijkend naar de Hoge Borgh, de vorm van een Hoeve in combinatie met een terp waar de Hoge Borgh op is gebouwd. Dit maakt de Hoge Borgh bijna letterlijk het 'hoogtepunt' van Leek, al keek je alleen al naar de NAP.